info@blanksmaklokken.nl 

   

0264438744    

0614147717 

SAM_7035.JPG
24-12-2019 02:28:08

Uurwerk uitgevoerd met een speelwerk op snaren

Dit staand Amsterdams horloge wordt ook wel Harfenuhr genoemd wat naar mijn mening beter de lading dekt dan een staand Amsterdams horloge met klavecimbel.

De monumentale klok - zowel uurwerk als kast - is gemaakt door J.M.Heyer die in Amsterdam werkte rond 1770. Voor zo ver mij bekend is er van dergelijke kwaliteit nog een staande klok bekend van het Amsterdamse type eveneens gemaakt door J.M.Heyer.

Tijdens mijn stage is mij gevraagd of ik de klok die al jaren onderweg was van het ene naar het andere atelier volledig wilde herstellen.

De kast is uiteraard gerestaureerd door een meubelrestaurator. Het was de wens van de eigenaar om de wijzerplaat niet op te maken, maar zo te laten zoals die is.


Hier onder op de foto ziet u de grote wijzerplaat van de klok waarop aan weerszijde van de maanschijf met twee allegorische figuren voorzien van een klein mechaniek. Zij bewegen beide om en om een arm en functioneren op het draaien van het speelwerk. Het losse speelwerk staat haaks op de wijzerplaat. Het speelwerk heeft een grote lange speelrol van hout.

Hieronder is het hamerklavier met de speelrol van bovenaf te zien. Rechts is te zien hoe het uurwerk is ingebouwd onder de speelrol en het frame waarop het hamerklavier bevestigt is. Eveneens zien we aan de zijkant een inrichting om de zes melodieën naar keuze in te kunnen stellen.

Hieronder  links is nog een keer het zijaanzicht van het speelwerk te zien. Daarnaast het uurwerk; een standaard uurwerk typisch voor een staande amsterdammer met Dutch-striking.

De foto links is het deels weer gemonteerde speelwerk. Op de foto hierboven zien we het uurwerk en het speelwerk opnieuw bevestigd op de uurwerkplank om proef te draaien. De pauze lichter die ontbrak en die voorkomt dat slagwerk en speelwerk tegelijkertijd gaan draaien heb ik er inmiddels bijgemaakt. Het slagwerk moet namelijk wachten met slaan tot dat het speelwerk klaar is. met spelen.

Op de foto hieronder is de proefopstelling te zien met speelrol. De foto rechts toont de eveneens de gerestaureerde snarenkast die bevestigd is aan de uurwerkplank en later tevens op de achterwand van de kast waar de klok in komt te staan. De twee uurwerken die daar voor staan op de bok zijn twee Engelse staande klok uurwerken die niets te maken hebben met de klok van J.M.Heyer.

laat hier een reactie achter