Blanksma Klokken

Staand Amsterdams Horloge gesigneerd J.M.Heyer Amsterdam

Dit staand Amsterdams horloge wordt ook wel Harfenuhr genoemd wat naar mijn mening beter de lading dekt dan een staand Amsterdams horloge met klavecimbel.

De monumentale klok - zowel uurwerk als kast - is gemaakt door J.M.Heyer die in Amsterdam werkte rond 1770. Voor zo ver mij bekend is er van dergelijke kwaliteit nog een staande klok bekend van het Amsterdamse type eveneens gemaakt door J.M.Heyer.

Tijdens mijn stage is mij gevraagd of ik de klok die al jaren onderweg was van het ene naar het andere atelier volledig wilde herstellen.

De kast is uiteraard gerestaureerd door een meubelrestaurator. Het was de wens van de eigenaar om de wijzerplaat niet op te maken, maar zo te laten zoals die is.


Hier onder op de foto ziet u de grote wijzerplaat van de klok waarop aan weerszijde van de maanschijf met twee allegorische figuren voorzien van een klein mechaniek. Zij bewegen beide om en om een arm en functioneren op het draaien van het speelwerk. Het losse speelwerk staat haaks op de wijzerplaat. Het speelwerk heeft een grote lange speelrol van hout.