Blanksma Klokken

Restauratie

Restauratie

De term restauratie wordt gebruikt wanneer men veranderingen aanbrengt aan een uurwerk/klok zodat de toestand waarin het zich voor de restauratie op een bepaald moment bevond zo dicht mogelijk wordt benaderd. Voordat een antieke klok bij mij komt als opdracht hebben er door de tijd heen al heel wat klokkenmakers (kundig of onkundig) het uurwerk in handen gehad om na te kijken en te herstellen,de klok heeft zijn eigen restauratiegeschiedenis. Ik doel dan op klokken van de 16de t/m de 19de eeuw.

Sommige reparaties van lang geleden zijn inmiddels ook al weer historisch en kunnen gehandhaafd blijven als zij goed functioneren in het uurwerk. Van andere "oplossingen" kan in overleg met de huidige eigenaar besproken worden om oude reparatie te vervangen. Elke klok is sowieso anders maar ook nog door zijn geschiedenis dus het is altijd maatwerk. Het is in mijn visie van belang om de authenticiteit van een uurwerk maximaal te behouden. Liever een beschadigd deel van een tandrad vervangen in een materiaal dat het dichtst bij het originele materiaal komt dan een heel nieuw rad maken om te vervangen.

Ik restaureer of repareer ieder uurwerk met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en deskundigheid. Na de restauratie of reparatie gaat het uurwerk minstens 1 week buiten de kast de duurtest in om te kijken hoe het uurwerk presteert en daarna wordt het uurwerk weer in zijn kast/behuizing geplaatst en nog een week geobserveerd en gecontroleerd of alles goed gaat. Gelijkertijd wordt het uurwerk afgeregeld d.w.z. zo afgesteld dat het uurwerk ook op tijd loopt zodat u daar dan geen omkijken meer naar heeft na aflevering.

Het proces van restauratie /reparatie luistert erg nauw en daarom neem ik ruim de tijd om alle fasen te testen en controleren. Pas daarna kan ik garantie geven. Daarbij vind ik het belangrijk dat mijn bijdrage aan een oud antiek uurwerk reversibel is.